Как да накараш Instagram алгоритъма да те харесва и показва пред нови последователи

септември 11, 2020

Искаш да развиваш Instagram профила си и може би вече публикуваш съдържание, но без особен резултат? Изглежда, че правиш всичко правилно, но не разбираш къде грешиш и какво ти липсва…

Ако си в тази ситуация (или тепърва започваш) и искаш да влезеш в тази платформа със стратегия за успех, трябва да знаеш правилата на играта. А правилата се определят от „големия дракон“ – алгоритъма. Същият алгоритъм, който постоянно се променя, за да удовлетворява нуждите на потребителя и да го кара да прекарва повече време в мрежата.

Най-простата стратегия за успех във всяко начинание е да разбереш какво иска отсрещната страна и да и го дадеш. Точно за това посвещаваме този блог на това как да разбереш Instagram алгоритъма, за да му дадеш каквото иска, а ти да получиш повече последователи и ангажираност на профла си.

1. Какво представлява Instagram алгоритъма?

Казано по най-прост начин, Instagram алогоритъмът представлява реда, в който потребителят вижда постове във фийда или сторитата. Алгоритъмът приоритизира „най-важните“ за всеки последовател, на база предишна ангажираност със съдържанието.

На практика изкуственият интелект наблюдава поведението ни, учи се какво ни харесва и се стреми да ни показва само нещата, към които проявяваме интерес системно. На база на това поведение той ни показва и още хора/съдържание, което би могло да ни бъде интересно.

Алгоритъмът постоянно се развива, но според официални данни от Instagram, основните фактори са ранкинг на съдържание са:

 • Взаимоотношенията между последователя и акаунта
 • Интересите на последователя
 • Колко скоро е публикувано съдържанието

Без значение как точно се променя алгоритъмът, има едно нещо, което винаги ще играе основна роля в социалните мрежи – ENGAGEMENT/ АНГАЖИРАНОСТТА. Именно заради това, със съдържанието, което публикуваш, трябва да вдъхновяваш хората да спрат и да предприемат действие. Всеки пост, всяко стори е възможност да направиш връзка с последователите си, а това означава ангажираност.

2. Как да работиш с Instagram алгоритъма, като следваш правилата в неговата игра

Както споменахме по-горе, да разбираш Instagram алгоритъма е чудесен начин да подобриш и подсилиш маркетинг стратегията си. А в Instagram разпространението все още е предимно органично, но за сметка на това, конкуренцията е голяма. Ти може да правиш страхотно съдържание, но ако то не се хареса на алгоритъма, няма да бъде показано на хората.

Ето 3 неща, които са изключително важни и можеш да промениш още днес, за да омилостивиш „големия дракон“:

#1 Напомняй на хората как да се ангажират с твоето съдържание

Ще се изнанеадаш колко много хора не знаят как да се ангажират с твоето съдържание, дори и да им харесва. А ако им кажеш какво очакваш да направят, те ще го направят. Затова не пропускай, по съвсем ненатрапчив начин, да дадеш на хората идея какво да направят във всеки пост.

#2 Използвай Instagram story, за да изпратиш хората във фийда си

Откакто Instagram вкара стори в играта, правилата много се промениха. Потребителите гледат и харесват сторита, защото получават усещане за сериал. А сериалите пристрастяват. Точно затова вече имаме 2 фийда – вертикален и хоризонтален. И двата, еднакво значими. Ако искаш постът ти от стандартния фийд да достигне до повече хора, не пропускай да го споделиш в стори.

#3 Завладей всички полета в играта

В крайна сметка, Instagram е една голяма игра на комуникация. А в тази игра има няколко игрални полета. Различните хора предпочитат различни места. Ако ти искаш да се харесаш на алгоритъма, трябва да покажеш активност навсякъде. Ето кои са тези места:

 • Instagram Feed
 • Instagram Stories
 • Instagram Live
 • IGTV
 • Лични съобщения

Колкото повече активност имаш на всяко от тези места и предизвикваш ангажираност с последователите си, толкова по-добре, защото алгоритъмът ще ти дава повече хора, които да виждат съдържанието ти.

3. Напомняй на хората да ЗАПАЗВАТ публикациите ти

Когато управляваш личен или бизнес профил в Instagram, ти изграждаш бранд и събираш аудитория. В днешно време, да имаш аудитория, която те познава и харесва е от изключителна важност. А за да се случи това, трябва да покажеш, че си авторитет в твоята ниша. Нещо като да завладееш нишата. Тук идва ролята на безплатното полезно съдържание. Ако искаш хората да разберат, че си разбираш от работата, трябва да им го покажеш. А това се случва, когато споделяш съвети или ценно знание с тях, точно както ние в момента споделяме този пост за алгоритъма. Хората винаги ще искат да се върнат към полезна информация, но няма да се сетят сами. Затова трябва да им напомниш да кликнат SAVE и да запазят поста. От една страна, хората ще се връщат за още. А от друга, алгоритъмът си казва „Хм, значи този човек пуска полезна информация. Ще го показвам повече“.

4. Колкото повече време задържиш потребителя на съдържанието си, толкова по-добре

Instagram иска хората да прекарват колкото се може, повече време в платформата, а за да стане това, всеки създадел на съдържание трябва да задържа потребителите. Т.е. колкото повече стоят хората, гледат снимки и видеа и четат твои неща, толкова по-добре за теб.

Тук отново трябва да използваш всички налични ресурси. Ние обичаме да споделяме полезно съдържание в постовете във фийда, а в стори да разказваме истории. Правим live всеки вторник и се стараем да качваме IGTV редовно. Много важна в момента е комуникацията на лично съобщение и това да отговаряш на коментарите.

5. Едно нещо, от което има нужда ВСЕКИ Instagram пост

Това е и скритата тайна за успех в дигиталния маркетинг. Правили сме си експерименти и наличието на това нещо увеличава драстично продажбите. Тайната се нарича Call-to-action или призив за действие. Ако искаш хората да направят нещо, трябва да им кажеш какво е това нещо. Така е и в живота, не очаквай някой да прочете мисилите ти. Кажи точно какво искаш и ще получиш това, което искаш.

Затова, във всеки пост добавяй какво очакваш от хората да направят, според целта на поста. Може да е like, коментар, save, link click или всичко, което има смисъл.

Тук можеш да видиш пример за CTA към един от нашите постове. В резултат получихме нови последователи и повишихме ангажираността на профила ни.

Ако не си ни последвал в Instagram, където споделяме информация за интернет маркетинг и онлайн бизнес, последвай ни още сега 🙂

Instagram алгоритъмът НЕ е единственият ключ към успеха

Той е един от важните компоненти, но има и още доста неща, които ще определят успеха или неуспеха на твоите усилия и време в мрежата. Сред тях за снимки и видеа, съдържание, което публикуваш, начина, по който изграждаш профила си, комуникация с хора, партньорства, хаштагове, сторита и още.

Ако искаш да се научиш как да ги използваш стратегически, ние сме подготвили специален Онлайн видео за Instagram маркетинг. Тук ще ти споделим всичко, което трябва да знаеш, за да започнеш изграждането на личен или бизнес бранд в Instgaram и как да привличаш ПРАВИЛНИТЕ последователи.

Този онлайн клас е създаден за хора със свободна професия, които искат да изградят устойчив бранд в Instagram, собственици на бизнес, както и за професионалисти, които искат да брандират себе си като експерти или хора, които тепърва стартират.

Ето какво ще научиш в онлайн класа:

 • анатомията на перфектния Insta профил – как да организираш профила си така, че да се превърне в магнит за правилните хора, които с удоволствие ще те последват и ще работят с теб
 • как да използваш стратегически highlight-ите (Акценти), за да промотираш продукти/услуги или да разкажеш историята си по атрактивен начин
 • как да напишеш био, което привлича ПРАВИЛНИТЕ последователи към теб и те представя по най-добрия начин
 • думите, които карат алгоритъма и хората да те обичат и да се връщат при теб – какво да пишеш в текста към всяка публикация, за да се позиционираш като авторитет в твоята област
 • тайните на Instagram комуникацията, които ще накарат последователите ти да се чувстват специални при теб, а алгоритъма да те препоръчва пред нови хора
 • силата на взаимоотношенията – как да прилагаш неписания Instagram етикет, за да разрастваш аудиторията си и да достигаш до нови последователи, без да инвестираш в реклама

Instagram е новата визитна картичка. Направи своята привлекателна още сега!

Разбери всичко за нашия онлайн видео курс ТУК >>

 

 

By Desi

Related Articles

Какво прави една публикация във Facebook успешна реклама, която привлича правилните клиенти

Какво прави една публикация във Facebook успешна реклама, която привлича правилните клиенти

Правиш публикации във Facebook, но не успяваш да привлечеш правилните клиенти с тях? Може би имаш усещането, че не можеш да пишеш, не знаеш какво да напишеш или просто не ти се получава... Не се тревожи! Вината не е твоя. Просто има нещо, което все още не прилагаш на...

повече информация
Маркетинг в социалните мрежи: 3 стъпки за страхотни публикации, които работят

Маркетинг в социалните мрежи: 3 стъпки за страхотни публикации, които работят

Дигиталният маркетинг има една много важна основа - ДУМИТЕ. Научи се да пишеш атрактивни послания и ще подобриш резултатите си в пъти! През последната една година разговаряхме със стотици хора и всички ни споделяха един и същ проблем - "не мога да пиша". Повечето...

повече информация

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *