Как да използваш Facebook алгоритъма, така че да работи за теб

септември 09, 2020

Ако вече създаваш съдържание за Facebook и забелязваш, че някои от публикациите се харесват повече от други, това не е случайно, знай, че не си сам. Като всяка една социална мрежа и Facebook има правила и ако искаме да извличаме максимума от нея, трябва да играем по тях. В статията, която сме подготвили днес, ще ти разкрием:

 • Какво представлява Facebook алгоритъмът и как работи той;
 • Кои са 4-те фактора, които стоят в основата на Facebook алгоритъма;
 • Тайната как да накараш алгоритъма да работи ефективно за твоя бизнес.

 

Какво представлява Facebook алгоритъмът

Facebook алгоритъмът може да се представи като една система за ранкиране. Съществуването на подобна система е необходимо, тъй като на всеки 60 секунди се публикуват около 500 000 поста. На практика Facebook алгоритъмът класира всички налични публикации, които могат да се показват в News Feed на даден потребител, въз основа на вероятността този потребител да има положителна реакция под формата на харесване, споделяне или коментар. Ето защо основна цел на социалната мрежа е да показва това, което те интересува и вълнува. Това, което има значение за теб.

Кои са 4-те фактора, които стоят в основата на Facebook алгоритъма

1.Всички налични публикации – това е цялото налично съдържание, което може да се покаже в News Feed на потребителя. Всичко, което се публикува от страници и приятели. Цялото това съдържание се преглежда от изкуствения интелект на 2.Сигнали – представляват информацията, която Facebook събира за част от съдържанието. Това е единственият фактор, над който ти имаш контрол. Каква по-точно информация събира Facebook- какво е съдържанието, кой го е публикувал, на колко години е, каква е целта на съдържанието и др. Благодарение на тези сигнали социалната мрежа събира още повече информация, както за публикуващия, така и за съдържанието, което се публикува. На база тази информация изкуственият интелект на Facebook решава да покаже тази публикация на определен кръг от потребители, за които тя ще бъде релевантна. 3.Прогнози – включват очакваните нагласи и положителни реакции на хората спрямо дадено парче съдържание. Този фактор се формира от ангажираността на твоята аудитория към публикациите, които създаваш. Когато твоите фенове харесват и коментират това съдържание, много е вероятно и да го споделят. В резултат Facebook алгоритъмът започва да приотизира публикациите ти и да ги показва пред тези на конкурентите ти. 4.Краен резултат, който се образува от предходните три фактора. Благодарение на сигналите и прогнозите, Facebook създава една обща оценка на активността на бизнеса ти в социалната мрежа по отношение на съдържанието, което създаваш и на начина, по който потребителите са реагирали на публикациите.

Как да накараш Facebook алгоритъма да работи за теб

За да разбереш какъв е ефективният процес на действие на Facebook алгоритъма, следвай тези 5 стъпки:

 1. Започни разговора. Алгоритъмът на Facebook насърчава съдържание, което има положително взаимодействие с твоята аудитория. Това включва не само коментарите, които потребителите оставят под публикациите, а и личното ти мнение по отношение на въпроси, зададени от хората, ангажирани с това съдържанието. Можеш например да пуснеш анкета на страницата (т.нар. poll), която да съдържа въпроси, свързани с предлаганите продукти/услуги. Друга възможност е да проучиш нагласите на твоите последователи по отношение на съдържание, което биха искали да получават в бъдеще.

Да предположим, че основната ти дейност е извършване на пътна помощ на МПС, в резултат на възникнали инциденти или аварии по пътнотранспортната мрежа. Ти искаш да разшириш спектъра от предлагани услуги, в резултат на което решаваш да се допиташ до твоята аудитория какви да бъдат те. Например: аварийно подаване на ток, смяна на гуми на място, извозване на МПС за скрап и др.

 1. Създавай релевантни публикации, които да са насочени към желанията на твоята аудитория. Тук е важно да се отбележи, че от изключително значение е публикуването на правилно съдържание, чиято основна цел е да ангажира онлайн потребителите. Предоставяйки им полезна информация, те биват заинтригувани и е по-вероятно да предпочетат твоя продукт или услуга пред този на конкурентните брандове.

Един добър пример за ангажиране на аудиторията е чрез видеа, които показват как твоя продукт/услуга решава конкретен проблем  на потребителите. Когато хората отново се връщат да ги гледат, рангът на видео публикациите се покачва, в резултат на което Facebook алгоритъмът ще показва този пост и органично. Ако се върнем отново на примера, който дадохме по-горе, можеш да заснемеш видео как камионът на Пътна помощ изтегля авариралото МПС и да дадеш насоки за какво трябва да се внимава.

 1. Проверявай публикациите и ангажираността на потребителите с тях преди да предприемеш пускане на реклама. Какво имаме в предвид тук? Първо винаги създавай и качвай съдържание на страницата си във Facebook, след което проследявай представянето му. Когато ангажираността на аудиторията с публикацията е по-висока, алгоритъмът на Facebook ще я приоритизира. А за да достигнеш до по-широк кръг от потенциални клиенти, можеш да подсилиш публикацията с реклама.
 2. Не използвай натрапчиви призиви за действие. Тук става въпрос за т.нар. CTA (от англ. Call to action), като например ела или купи, без да давате допълнителна стойност. Тези натрапчиви призиви за действие се приемат от Facebook алгоритъма като СПАМ, в резултат на което той може да ограничи показването на рекламата пред аудиторията, която си таргетирал.

За компанията, която извършва пътна помощ примери за СТА могат да бъдат: #1 Изгледайте видеото, за да се запознаете в детайли с процеса по изтеглянето на аварирало МПС; #2 Вижте препоръките на нашите компетентни служители за какво трябва да се внимава, докато камионът на Пътна помощ изтегля вашия автомобил. За още ценни съвети последвайте страницата ни.

 1. Анализирай резултатите на публикациите и рекламите, които пускаш. Не пропускай да проследиш данните дали хората реагират на рекламата и дали се ангажират със съдържанието, което създаваш.

Ако и ти искаш да как да правиш успешно съдържание във Facebook, за да привличаш и ангажираш правилните последователи, не пропускай да се запишеш за нашето безплатно обучение, в което ще научиш:
 • Над 70% от хората правят тази грешка, заради която Facebook не работи за тях
 • 4-те тайни на успешния Facebook маркетинг, който привлича правилните последователи
 • Как да увеличиш продажбите от Facebook като използваш стратегически силата на офертата (ще видиш как 1 FB live донесе продажби за над 3000 лв. за 24 часа със системата, която ще ти покажем в курса)

Виж подробности за нашето онлайн обучение ТУК!

Related Articles

Как да накараш Instagram алгоритъма да те харесва и показва пред нови последователи

Как да накараш Instagram алгоритъма да те харесва и показва пред нови последователи

Искаш да развиваш Instagram профила си и може би вече публикуваш съдържание, но без особен резултат? Изглежда, че правиш всичко правилно, но не разбираш къде грешиш и какво ти липсва... Ако си в тази ситуация (или тепърва започваш) и искаш да влезеш в тази платформа...

повече информация
Как да привлечеш правилните Facebook фенове за твоя малък бизнес

Как да привлечеш правилните Facebook фенове за твоя малък бизнес

Случва ли ти да създаваш съдържание за твоята Facebook страница,  на което почти никой от последователите ти да реагира? Чувстваш ли понякога, рекламирайки бизнеса си във Facebook, че все едно говориш на стената? А дали си се замислял, че проблемът може би не идва от...

повече информация
Ключът към добрата Facebook™ реклама: Започни да ТЕСТВАШ

Ключът към добрата Facebook™ реклама: Започни да ТЕСТВАШ

Има няколко въпроса свързани с Facebook реклама, които аз и Ани често чуваме от хората, с които работим. Трябва ли да да използвам един тип реклами повече от друг?Да изполвам ли автоматично бюджетиране (bidding) или да настройвам цената на клик?По-добре ли е да...

повече информация

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *