Как да привлечеш правилните Facebook фенове за твоя малък бизнес

август 17, 2020

Случва ли ти да създаваш съдържание за твоята Facebook страница,  на което почти никой от последователите ти да реагира?

Чувстваш ли понякога, рекламирайки бизнеса си във Facebook, че все едно говориш на стената?

А дали си се замислял, че проблемът може би не идва от това какво съдържание създаваш и споделяш, а до кого са адресирани твоите послания?

Един от често срещаните митове на Facebook маркетинга е, че големият брой фенове на страницата носи гарантиран успех за твоя бизнес. Истината обаче е друга.

В тази статия ще ти покажем как да използваш Facebook страницата си правилно, за да привличаш фенове, които имат интерес да ти станат клиенти.

 

Разбери кой е клиентът, който искаш да привлечеш

Повечето собственици на бизнеси, с които сме разговаряли в агенцията, никога не са се замисляли за тази малка подробност – на кого продават? Те смятат, че това е сложна маркетинг теория, която се използва само от големите брандове като Кока-кола, Макдонълдс и др. Истината обаче е, че всеки един бизнес, независимо дали е голяма корпорация или малка фирма, задължително трябва да знае и да познава в детайли  идеалните си клиенти.

Специално за теб сме подготвили 6 въпроса, чиито отговори ще ти дадат ясна представя за твоя идеален клиент:

#1 Какви са неговите  демографски характеристики – пол, възраст, местожителство, професия, доходи и др.

#2 Какви са хобитата му?

#3 Какви продукти потребява в момента?

#4 Къде прекарва свободното си време?

#5 Как пазарува?

#6 Каква е болката му и как нашия продукт ще реши неговия проблем?

Когато познаваш в детайли идеалния си клиент, ти знаеш какви са неговите болки и  нужди. За малкия бизнес такъв проблем може да бъде фактът, че не е наясно как да използва по предназначение Facebook страницата си, защото не знае какво да публикува и как да привлече правилната аудитория.

Нека дадем за пример за Facebook страница на сватбен фотограф. Неговият проблем може да се изразява в липсата на описание на предлаганите услуги, липсата на снимки от минали сватби, липса на всякаква активност в страницата. В конкретния случай нашето обучение ще му помогне ефективно да използва формулата за изграждане на успешна Facebook стратегия, която прилагана с постоянство ще започне да дава резултати.

 

Оптимизирай Facebook страницата си така, че да представя продуктите/услугите ти по най-добрия начин

Твоята Facebook страница е мястото, където всичко се случва. Тук споделяш информация, ангажираш се в разговор с феновете си и много често именно тук правиш публикации, които служат за реклама, в резултат на което осъществяваш продажби. За да бъдат представени предлаганите от теб продукти и услуги по възможно най-добрия начин, важно значение има страницата ти във Facebook да изглежда добре и да дава достатъчно ясна и точна информация за твоя бизнес.

А за да работи тя ефективно, трябва да я оптимизираш. Този процес включва 5 лесни стъпки:

#1 Увери се, че си изпълнил със съдържание всички ключови полета, не само основните. Какво имаме в предвид? Освен попълването на директен линк към твоя сайт, телефон за контакт, адрес (ако разполагаш с обект, който клиентите могат да посетят на място) е необходимо да разкажеш на кратко кой си ти, какво предлагаш и как твоя продукт ще задоволи нуждата на клиентите ти.

#2 Добре би било профилната снимка на страницата да бъде с твоето лого, тъй като по този начин брандът ти ще се запечата в съзнанието на твоите фенове и последователи.

#3 Корицата също е важен елемент, на който трябва да обърнеш специално внимание. Тя играе ролята на огромен рекламен банер още в началото на твоята страница. Той може да бъде както под формата на снимка, така и като видео. Можеш да използваш корицата и за да съобщаваш рекламни кампании, промоции, както и всичко, което мислиш, че е важно за този момент в бизнеса ти.

#4 Създай Facebook shop (Facebook магазин). С новата опция на Facebook вече можеш бързо и лесно да продаваш твоите продукти и услуги направо в платформата.

#5 Ако имаш профил в Instagram, можеш да го свържеш със страницата си във Facebook. Това решение може да се окаже удобно за теб, тъй като на двете места имаш различна аудитория.

 

Създавай съдържание, което разказва твоята история и ангажира феновете ти, за да спечелиш доверието

Изграждането на връзка между твоя бизнес и последователите ти се реализира чрез разговор. Не е нужно да бъдеш писател, за да представиш своята история. Представи си, че разказваш на най-добрия си приятел за твоя бизнес и продукт/услуга, които предлагаш. Разкажи му какво правиш, на кого го предлагаш, как това, което предлагаш, ще помогне на клиента.

За да спечелиш доверието на феновете си, не само трябва да ги познаваш и разбираш, а и да им предоставяш достатъчно безплатно съдържание, защо точно твоят продукт е най-доброто решение за тях. А когато ги спечелиш за свои клиенти, превърни ги в лоялни.

Ако искаш да разбереш каква е успешната формула за превръщането на клиентите в лоялни потребители на твоя бранд, запиши се в нашето безплатно онлайн обучение.

 

Бъди приятел и разговаряй активно с феновете си

Един от най-лесните начини да започнеш разговор с феновете си е да ги попиташ за тяхното мнение, като им зададеш някакъв въпрос, обвързан с бизнеса ти. Мислиш да включиш нови продукти или услуги към вече предлаганите? Представи им ги и попитай последователите си кой вариант им допада повече и защо.

Нека да се върнем отново към примера с Facebook страницата на  сватбения фотограф. Представи си, че той има желание да промени начина, по който клиентите получават крайния продукт. Вместо да записва обработените кадри на DVD диск, той решава да ги предоставя на USB флашка. В резултат сватбения фотограф представя на  последователите си във Facebook два варианта, които така да се каже играят ролята на опаковката на крайния продукт. Въпросът към феновете може да бъде:

Поставете се на мястото на младоженците и ми споделете в коментар коя от двете алтернативи ви допада повече и защо:

  • луксозна картонена кутия;
  • дървена кутийка, с изгравирани инициали на младоженците и дата на сватбата.

Търсейки мнението на последователите, те се чувстват значими и ще бъдат по-склонни да се доверят на твоя бизнеса  и по-лесно биха взели решение за покупка.

 

Използвай реклама, за да промотираш най-доброто си съдържание

Един от най-добрите начини за по-бързото достигане до идеалните клиенти е пускането на рекламна кампания през мениджъра за Facebook реклами. Ако си стартиращ малък бизнес и сега създаваш страницата си, нашият съвет е първо да разкажеш своята история и да направиш няколко публикации и чак след това да рекламираш. По този начин, когато нов човек дойде на твоята страница  ще може да придобие представа с какво се занимаваш и какво предлагаш.

Независимо дали си сватбен фотограф, друга свободна професия или управляваш малък бизнес, процесът за привличането на правилните последователи ще бъде идентичен и за теб. Важно е да разбереш:

  • кой е твоят идеален клиент
  • как да създаваш съдържание, с което да ангажираш феновете и да спечелиш доверието им
  • как да разговаряш активно с последователите си
  • как да използваш силата на рекламата, за да промотираш най-доброто си съдържание и да достигнеш до идеалните си клиенти

Това е една от стратегиите, които разработихме в агенцията, а сега  преподаваме и на нашите курсисти в Академията на Copysocial. Напоследък забелязваме една грешка, която близо 70% от малките бизнеси допускат, докато правят своите реклами във Facebook. В резултат на което не успяват да осъществят очакваните продажби.

Ако искаш да разбереш силата на Facebook, с помощта на която да привличаш правилните фенове и да ги превърнеш в клиенти на твоя бизнес, имаме страхотна новина!

Специално за хората, упражняващи малък бизнес, сме подготвили онлайн обучение в 3 серии – Как да удвоиш клиентите, които привличаш от Facebook и да увеличиш продажбите си.

В него ще научиш:

  • Най-голямата грешка на над 70% от бизнесите, заради която Facebook не работи за тях
  • 4-те тайни на успешния Facebook маркетинг, който привлича правилните клиенти към теб
  • Как да увеличиш продажбите си във Facebook като използваш стратегически силата на офертата (ще видиш как 1 FB live донесе продажби за над 3000 лв. за 24 часа със системата, която ще ти покажем в курса)

Facebook страницата е визитката на твоя бизнес. Направи я привлекателна за своите фенове още сега!

Виж подробности за нашето онлайн обучение ТУК>>>

By Desi

Related Articles

Как да накараш Instagram алгоритъма да те харесва и показва пред нови последователи

Как да накараш Instagram алгоритъма да те харесва и показва пред нови последователи

Искаш да развиваш Instagram профила си и може би вече публикуваш съдържание, но без особен резултат? Изглежда, че правиш всичко правилно, но не разбираш къде грешиш и какво ти липсва... Ако си в тази ситуация (или тепърва започваш) и искаш да влезеш в тази платформа...

повече информация
Как да използваш Facebook алгоритъма, така че да работи за теб

Как да използваш Facebook алгоритъма, така че да работи за теб

Ако вече създаваш съдържание за Facebook и забелязваш, че някои от публикациите се харесват повече от други, това не е случайно, знай, че не си сам. Като всяка една социална мрежа и Facebook има правила и ако искаме да извличаме максимума от нея, трябва да играем по...

повече информация
Ключът към добрата Facebook™ реклама: Започни да ТЕСТВАШ

Ключът към добрата Facebook™ реклама: Започни да ТЕСТВАШ

Има няколко въпроса свързани с Facebook реклама, които аз и Ани често чуваме от хората, с които работим. Трябва ли да да използвам един тип реклами повече от друг?Да изполвам ли автоматично бюджетиране (bidding) или да настройвам цената на клик?По-добре ли е да...

повече информация

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *