5 лесни стъпки, с които да привлечеш правилните Facebook последователи

август 17, 2020

Може би ти се е случвало да създаваш съдържание във Facebook страницичката си, на което почти никой от последователите ти да НЕ реагира?

Писането ти се струва трудна работа и си мислиш, че „не ти се отдава“. Не се притеснявай не си сам, това си мислят повечето от нашите курсисти преди да станат част от академията. Притесняват се, когато започнат да пишат, защото не знаят какво да кажат или как да си подредят правилно мислите, без да звучат натрапчиво.

Ако и при теб е така, тази статия ще ти бъде много полезна!

Един от често срещаните митове на Facebook маркетинга е, че големият брой фенове на страницата носи гарантиран успех и повече продажби. Истината обаче е друга и в тази статия ще ти покажем 5 лесни стъпки с, които да привлечеш правилните Facebook последователи и да пишеш така, че да ангажираш вниманието им.

Започваме….

1. Разбери кой е клиентът, който искаш да привлечеш

Тук идва един от най-важните въпроси – Замислял ли си се, кой е човекът на когото пишеш (или иначе казано идеалния ти клиент)?

Повечето хора, с които сме разговаряли, никога не са се замисляли за тази малка подробност. А трябва да знаеш кой е той, за да знаеш на КОГО пишеш. Всъщност всичко, което правиш в страничката си е в полза на последователите ти, не го забравяй!

Такава беше ситуацията на две прекрасни дами Таня (основател на Creda.bg) и нейната дъщеря Яна (и двете част от CopySocial Академия). Те имаха различни виждания за профила на идеалния клиент на бранда си и в крайна сметка посланието се объркваше. Започнахме да работим по идеалния клиент и те откриха на коя жена искат да говорят – модерната градска жена, с активен начин на живот, която държи на елегантността и женствения си външен вид. Сега, освен вдъхновяващи снимки, момичетата споделят и ценни съвети за мода със своята аудитория и още през лятото ни се похвалиха с продажба.

Има един начин да пишеш публикации, които хората харесват, и той е да познаваш и разбираш нуждите на човека, който чете твоите публикации.

Тук ще споделим един въпрос, който винаги задаваме на курсистите – Ако трябваше да продадеш продукта си на най-добрия си приятел, какво щеше да му кажеш?

Този въпрос променя всичко, защото осъзнаваш, че клиентите са реални хора, с реални нужди, на които имаш за цел да помогнеш. А сега ще се върнем на най-големият проблем… „аз не мога да пиша“. Истината е, че МОЖЕШ, но не знаеш НА КОГО. И точно от там идват трудностите. Между другото, момичетата също си мислеха, че не могат да пишат, но това съвсем не беше така. Когато получиха правилните насоки, писането на публикации се превърна в истински успех.

Имаш ли нужда от насока, за да се научиш и ти да пишеш с лекота?

Ако си готов да опознаеш клиента си и да създаваш публикации, които привличат правилните хора и ги ангажират успешно, имаме точното решение за теб!

Събрахме целия си опит и знания за създаване на атрактивни публикации в социалните мрежи в 400 страници и 11 видеа, в курса Facebook маркетинг за начинаещи. Разбери всичко за него ТУК >>>

А сега е време да насочиш поглед към клиента и да разбереш всичко за него

Специално за теб сме подготвили и 6 въпроса, чиито отговори ще ти дадат ясна представя за твоя идеален клиент:

#1 Какви са неговите  демографски характеристики – пол, възраст, местожителство, професия, доходи и др.

#2 Какви са хобитата му?

#3 Какви продукти потребява в момента?

#4 Къде прекарва свободното си време?

#5 Как пазарува?

#6 Kак нашия продукт ще реши неговия проблем?

Когато познаваш в детайли идеалния си клиент, ти знаеш какви са неговите нужди и желания, знаеш какво да му предложиш и как да му поднесеш информацията.

2. Оптимизирай Facebook страницата си така, че да представя теб и това, което предлагаш по най-добрия начин

Твоята Facebook страница е мястото, където всичко се случва. Мястото, в което споделяш историите си с помощта на постове и разговаряш с последователите си. Затова е важно страничката ти да изглежда добре и да дава достатъчно ясна и точна информация за това, което правиш.

А за да работи тя ефективно, трябва да я оптимизираш. Какво включва този процес:

  • #1 Добре би било профилната снимка на страницата да бъде с твоето лого, тъй като по този начин брандът ти ще се запечата в съзнанието на твоите фенове и последователи.
  • #2 Корицата също е важен елемент, на който трябва да обърнеш специално внимание. Тя играе ролята на огромен рекламен банер още в началото на твоята страница. Той може да бъде както под формата на снимка, така и като видео. Можеш да използваш корицата и за да съобщаваш рекламни кампании, промоции, както и всичко, което мислиш, че е важно за този момент в бизнеса ти.
  • #3 Не забравяй да попълниш About (повече информация за теб и твоята дейност) По този начин щом нов човек попадне на страничката ти ще разбере какво правиш и какво можеш да му предложиш.
  •  #4 Ако имаш профил в Instagram, можеш да го свържеш със страницата си във Facebook. Това решение може да се окаже удобно за теб, тъй като на двете места имаш различна аудитория.
3. Създавай съдържание, което разказва твоята история и ангажира феновете ти, за да спечелиш доверието им

Изграждането на връзка между теб и последователите ти се случва чрез разговор. Не е нужно да бъдеш писател, за да представиш своята история. Представи си, че разказваш на най-добрия си приятел за твоя бизнес и продукт/услуга, които предлагаш. Разкажи му какво правиш, на кого го предлагаш, как това, което предлагаш, ще помогне на клиента.

За да спечелиш доверието на феновете си, не само трябва да ги познаваш и разбираш, а и да им предоставяш правилното съдържание – защо точно твоят продукт е най-доброто решение за тях. А когато ги спечелиш за свои клиенти, превърни ги в лоялни. За да те улесним максимално можеш да прочетеш статията + видео към нея – 3 стъпки за страхотни публикации, които работят.

А ако и ти искаш да се научиш да пишеш ангажиращо в социалните мрежи и да привличаш правилните последователи курсът „Facebook маркетинг за начинаещи“ е подходящ за теб.

4. Бъди приятел и разговаряй активно с феновете си

Един от най-лесните начини да започнеш разговор с феновете си е да ги попиташ за тяхното мнение, като им зададеш някакъв въпрос, обвързан с бизнеса ти. Мислиш да включиш нови продукти или услуги към вече предлаганите? Представи им ги и попитай последователите си кой вариант им допада повече и защо.

Например ако си сватбен фотограф и искаш да изпратиш снимките на младоженците на флашка, в красива кутия, можеш да попиташ последователите си кой вариант им  харесва повече. Така ще събереш коментари в поста, ще разговаряш с хората, ще получиш ценна обратна връзка и безплатно разпространение от алгоритъма.

Ето какво можеш да кажеш в тази ситуация:

Приятели, имам въпрос и вашето мнение ще ми бъде безкрайно полезно. Поставете се на мястото на младоженците и ми споделете в коментар кой от двата варианта ви допада повече и защо:

  • луксозна картонена кутия
  • дървена кутийка, с изгравирани инициали на младоженците и дата на сватбата

Търсейки мнението на последователите, те се чувстват специални и ще бъдат по-склонни да ти се доверят и по-лесно биха взели решение за покупка.

5. Използвай реклама, за да промотираш най-доброто си съдържание

Един от най-добрите начини за по-бързото достигане до идеалните клиенти е пускането на рекламна кампания през мениджъра за Facebook реклами. Ако си стартиращ малък бизнес и сега създаваш страницата си, нашият съвет е първо да разкажеш своята история и да направиш няколко публикации и чак след това да рекламираш. По този начин, когато нов човек дойде на твоята страница  ще може да придобие представа с какво се занимаваш и какво предлагаш.

Независимо дали си сватбен фотограф, друга свободна професия или управляваш малък бизнес, процесът за привличането на правилните последователи ще бъде идентичен и за теб. Важно е да разбереш:

  • кой е твоят идеален клиент
  • как да създаваш съдържание, с което да ангажираш феновете и да спечелиш доверието им
  • как да разговаряш активно с последователите си
  • как да използваш силата на рекламата, за да промотираш най-доброто си съдържание и да достигнеш до идеалните си клиенти

Това е една от стратегиите, които разработихме в агенцията, а сега  преподаваме и на нашите курсисти в Академията на Copysocial.

Ако искаш да се научиш как успешно да правиш маркетинг в социалните мрежи и да поставиш една здрава основа на уменията ти за дигитален маркетинг, включи се още сега в нашия курс, Facebook маркетинг за начинаещи.

Този курс ще ти разкрие тайните на копирайтинга във Facebook. Само след няколко дни ще знаеш как да пишеш ангажиращи постове, с които да привличаш правилните последователи и да превръщаш всяка публикация в успешна реклама.

Разбери всичко за курса ТУК>>

By Desi

Related Articles

Какво прави една публикация във Facebook успешна реклама, която привлича правилните клиенти

Какво прави една публикация във Facebook успешна реклама, която привлича правилните клиенти

Правиш публикации във Facebook, но не успяваш да привлечеш правилните клиенти с тях? Може би имаш усещането, че не можеш да пишеш, не знаеш какво да напишеш или просто не ти се получава... Не се тревожи! Вината не е твоя. Просто има нещо, което все още не прилагаш на...

повече информация
Маркетинг в социалните мрежи: 3 стъпки за страхотни публикации, които работят

Маркетинг в социалните мрежи: 3 стъпки за страхотни публикации, които работят

Дигиталният маркетинг има една много важна основа - ДУМИТЕ. Научи се да пишеш атрактивни послания и ще подобриш резултатите си в пъти! През последната една година разговаряхме със стотици хора и всички ни споделяха един и същ проблем - "не мога да пиша". Повечето...

повече информация

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *