Ключът към добрата Facebook™ реклама: Започни да ТЕСТВАШ

януари 27, 2019

Има няколко въпроса свързани с Facebook реклама, които аз и Ани често чуваме от хората, с които работим.

 • Трябва ли да да използвам един тип реклами повече от друг?
 • Да изполвам ли автоматично бюджетиране (bidding) или да настройвам цената на клик?
 • По-добре ли е да използвам дневен бюджет или бюджет за целия период на рекламиране?

Това са само част от въпросите, на които повярвайте ми ТОЧЕН отговор няма. И не защото не искаме да ви кажем, а защото всичко е строго индивидуално. Сигурна съм, че ще попитате „Защо“. Защото всеки бизнес е различен и това, което работи при едни, може да не работи при други. Представете си, че имате ресторант. Той няма да се рекламира, както се рекламират дрехи – логично.

Два различни бизнеса с коренно различни стратегии, послания и реклами.

Никога не можеш да си на 100% сигурен, какво точно ще е най-доброто преди да си ТЕСТВАЛ. Трябва да намериш точната визия и начин на комуникация, която да работи за теб, и това става посредством тестване.

Защо по-голямата част от хората НЕ ТЕСТВАТ?

Истината е, че повечето от тях се страхуват. И затова има няколко причини:

 1. Липса на увереност

По-голямата част от хората, които използват Facebook реклама за бизнес са начинаещи или средно напреднали. Малко са хората, които наистина са наясно с това какво правят и как да го направят по най-добрия начин.

В резултат на което възникват въпросите: Трябва ли да правя реклами на типа на Google рекламите? Какви точно са правилата за рекламиране във Facebook? Какво мога и какво не при рекламирането?

Всичко това е нормално, защото преди да „пуснеш рекламата във Facebook” се изискват повече усилия и знания, отколко си мислиш. Да, изглежда лесно, но когато трябва да намалиш цената на клика и да привлечеш клиенти задачата става все по-сложна.

 1. Не си сигурен, какво работи и какво не

Няма и как да бъдеш, ако не си тествал. Има погрешни схващания, че съществуват готови шаблони и магически формули, с които да започнеш да печелиш от 2-рия ден с Facebook реклама. Е, няма такива!

Повечето хора не искат да губят пари и мислят, че вече има наложени „преки пътища“, с които успехът е гарантиран. Само че отново всичко се свежда до персонализирането и различията в бизнесите. Ето че  Думата ТЕСТ отново излиза на преден план. Използвай я, за да бъдеш сигурен какво точно работи и какво не за твоя бизнес.

 1. Не искате да губите пари

Това може би е водещият фактор. Разбирам, никой не иска. Понякога ограниченият бюджет, с който разполагате ви стряска и не ви се иска да рискувате… и без това е малък. Но замислете се, ако го разпределяте правилно и тествате, дали няма да стигнете до правилните отговори?

НЯМА НИЩО ПО-ДОБРО ОТ ОПИТА!

Не се страхувайхте да опитвате и го правете с уводолствие, само така ще стигнете до верните отговори. За да намерите правилната формула за вашия бизнес на първо място трябва да експериментирате със себе си.

Ето няколко неща, които трябва да пробвате…

 1. Тествайте различни кампании

Чудите се кое е по-добре – да направите Facebook реклама за website click или за conversions. Отговорът е: ЗАВИСИ!

Моят съвет е да направите кампания за всяко нещо, което искате да тествате. Резултатите ще се различни и ще ви дадат посока за това, върху което да се фокусирате.

Най-малкото ще се научите да създавате реклами и ще свикнете с особеностите на всяка една.

 1. Тествайте разлини опции за bidding

Трябва ли да оптимизирам кликовете и импресиите? Трябва ли ръчно да настройвам bidding или по-добре е да бъде автоматично настроен?

Отговорите на тези въпроси отново се крият в експериментирането. Както казах и по-горе, няма универсална истина.

Настройте различни рекламни сетове и вижте, кое работи по-добре!

Ръчният биддинг ние препоръчваме най-вече за скалиране. Това означава, че сте тествали различни хипотези, разбрали сте коя реклама ви връща най-много приход и сте си направили математиката. Сега, ако искате да надвиете конкуренцията, направете ръчен бид, който да каже на Facebook, че сте готови да платите цената Х, за да получите клик.

Най-лесно можете да си го представите така – ако продавате продукт за 100 лв. И печелите 50 лв. от него, колко можете да инвестирате в реклама. Да кажем, че можете да вложите 20 лв. в реклама за реализирана продажба. Това може да означава, че имате таргет аудитория от качествени купувачи и сте решили да биднете 5 лв., за да получите трафика преди всички конкуренти. Съответно, ако статистиката покаже, че всеки купувач ви струва 10 лв. за придобиване, супер. Но ако ви струва 30 лв., това надвишава бюджета и вече не е рентабилно.

Именно тук идва анализа на резултатите и оптимизацията на рекламите.

Ако тепърва стартирате с Facebook реклама или не сте напълно наясно как точно да я използвате, по-добре се доверете на Facebook да оптимизира бюджета ви автоматично.

 1. Тествайте разположението на рекламите

Позициите на рекламите също имат своето значение – дали ще се показват във feed частта, в дясната лента, в месинджър, в партньорските мрежи или в Instagram.

Създайте няколко кампании и тествайте тяхното разположение. Със сигурност ще добиете представа как влияят едните и как другите и ще прецените кое разположение ви носи по-добри резултати. А тези, които не се представят добре, да изключите.

 1. Дневният бюджет ли е по-ефективен или бюджет за цялата кампания

Тук отново ще трябва да направите няколко различни кампании с различно бюджетиране, за да видите как се разпределя бюджета и кое е по-ефективно.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО винаги слагайте начална и крайна дата на своите реклами, за да може да ги контролирате. И проверявайте по два пъти какво сте написали, за да бъдете сигурни.

 1. Тествайте различни типове съдържание

Това се прави в зависимост от целта на вашата кампания. Ако искате да ангажирате аудиторията си, използвайте снимки, видеа и съответните послания към тях. Ако искате да привличате трафик в сайта си използвайте визуализиран линк за директен клик. Можете да тествате и с текстов линк към снимка или видео. Тествайте, докато не видите резултатите, които очаквате.

Открийте най-добрият начин, който работи за вас!

Процесът на тестване е най-доброто дългосрочно решение, което може да вземете. Няма как да сте сигурни без да сте пробвате, нали?

И тук не става въпрос за хиляди похарчени левове, става дума за тестов бюджет!

Все пак сте решили да рекламирате, той трябва да е предвиден в плана ви! Започнете с малки суми по $10 за 3 дни и вижте резултата.

Във Facebook статистиката, цифрите казват много и ви показват следващите стъпки за действие.

Ваш ред е!

By Desi

Related Articles

Какво прави една публикация във Facebook успешна реклама, която привлича правилните клиенти

Какво прави една публикация във Facebook успешна реклама, която привлича правилните клиенти

Правиш публикации във Facebook, но не успяваш да привлечеш правилните клиенти с тях? Може би имаш усещането, че не можеш да пишеш, не знаеш какво да напишеш или просто не ти се получава... Не се тревожи! Вината не е твоя. Просто има нещо, което все още не прилагаш на...

повече информация
Маркетинг в социалните мрежи: 3 стъпки за страхотни публикации, които работят

Маркетинг в социалните мрежи: 3 стъпки за страхотни публикации, които работят

Дигиталният маркетинг има една много важна основа - ДУМИТЕ. Научи се да пишеш атрактивни послания и ще подобриш резултатите си в пъти! През последната една година разговаряхме със стотици хора и всички ни споделяха един и същ проблем - "не мога да пиша". Повечето...

повече информация

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *