fbpx
Как продадохме 209 фитнес карти само през декември
4270
post-template-default,single,single-post,postid-4270,single-format-standard,theme-pitchwp,select-core-1.3.1,woocommerce-no-js,pitch-theme-ver-3.1,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,grid_1300,side_menu_slide_from_right,vertical_menu_with_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,columns-4,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Facebook реклама - Атлетик Фитнес

Как продадохме 209 фитнес карти само през декември

Имате спортен център, фитнес или пък сте треньор и искате да привлечете нови клиенти? А рекламирате ли се онлайн?

Ако не го правите, вече губите много нови потенциални клиенти, особено в началото на годината, когато всички започват да правят летни тела през зимата.

Повече от 4 години нашият екип рекламира различни продукти, свързани със спорт, здраве и красота. Но в този пример ще насочим вниманието към спорта и по-точно абонаментни карти за фитнес.

От повече от две години ние правим Social media съдържание и управляваме Facebook рекламата на Атлетик Фитнес. Преди Коледа фитнесът пусна традиционна Коледна кампания и нашата задача беше да достигнем максимално много хора, които имат интерес да купят карта за фитнес.

 

Каква беше рекламната кампания

12=15 или още казано, купуваш годишна карта и получаваш 3 месеца подарък, точно в темата на Коледа. Годишната карта е на стойност 400 лв. и може да се купи онлайн или на рецепция. Съответно, директните резултати, отчетени в рекламния панел се отнасят само за онлайн продажбите, а това означава, че реално прададените от кампанията карти надхвърлят 209 броя.

 

Как подходихме към рекламата

  1. Използвахме изкуствения интелект на Facebook
  2. Използвахме данните от пиксела
  3. Обърнахме се поотделно към мъжете и жените

 

Когато рекламираш фитнес повече от две години, знаеш, че мотивите на жените и мъжете да влязат в залата са различни. Мотивите им да останат са различни. И проблемите им при тренировка също са различни.

 

Всъщност ние дълго време подготвяхме почвата преди да пуснем кампанията за продажба. Използвахме безплатно съдържание в блога, Facebook страницата и Instagram профила. Заснехме безплатни видеа и рекламирахме това съдържание пред потенциалните ни клиенти. В последния месец на годината усилията се отплатиха многократно с продадените абонаменти. А през първите месеци на новата година планираме да продължим да рекламираме на гребена на вълната и да привличаме още и още нови трениращи в залите.

ТУК можете да разберете повече за дългосрочната стратегия за онлайн маркетинг на Атлетик Фитнес.

 

Каква реклама направихме

Използвахме трафик и conversion реклама във Facebook с отделни криейтиви за мъже и жени. Тествахме различни снимки и послания и намерихме победителите, които осигуриха най-много продадени абонаментни карти.

Facebook реклама - Атлетик Фитнес

Facebook реклама - Атлетик Фитнес

Какви са резултатите

Рекламният разход е 480 евро.

Общият брой направени поръчки през Facebook рекламата е 209. А стойността на всяка поръчка е годишна карта на стойност 400 лв.

Само декемврийската Facebook рекламна кампания за тази промоция генерира 209 продажби на годишни карти. А на уебсайта бяха генерирани общо над 3 пъти повече продажби. Допълнителни продажби са осъществени на рецепция в следствие на Facebook рекламата.

Възвръщаемостта на Facebook рекламната инвестиция спрямо резултатите само от кампаниите във Facebook е средно 87 пъти.

Ако имате фитнес, спортен център или сте треньор, сега е най-добрият момент да се възползвате от възможностите на интернет рекламата и да достигнете до нови клиенти. В София е популярно използването на карти Мултиспорт и Содексо, но ако разчитате само на тях да привличат клиенти в залата се поставяте в много опасна ситуация. С маркетинг в социалните мрежи не просто се привличат клиенти, а и се изгражда връзка между бизнеса и клиента. Това означава лоялни клиенти, които остават дългосрочно при вас. Ние знаем как да го направим!

Ако искате нашият екип да се погрижи за рекламата на вашия бизнес, направете запитване и ние ще се свържем с вас:

 

 

 

No Comments

Post a Comment