fbpx
Как да привлечете повече клиенти в ресторанта, бара, кафето си с маркетинг в социалните мрежи
3950
post-template-default,single,single-post,postid-3950,single-format-standard,theme-pitchwp,select-core-1.3.1,woocommerce-no-js,pitch-theme-ver-3.1,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,grid_1300,side_menu_slide_from_right,vertical_menu_with_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,columns-4,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Как да привлечете повече клиенти в ресторанта, бара, кафето си с маркетинг в социалните мрежи

Как да привлечете повече клиенти в ресторанта, бара, кафето си с маркетинг в социалните мрежи

С повече от 276 милиона поста с хаштаг #food и над 23 милиона с хаштаг #drinks в Instagram е твърде верояно вашите клиенти да публикуват съдържание от ресторанта, бара или кафето ви със или без вашето знание. Въпреки че таговете са на английски, българските потребители също ги използват за споделяне на съдържание в социалните мрежи. Маркетинг в социалните мрежи се използва много успешно за привличане на клиенти в заведения по цял свят.

Когато над 88% от клиентите са повлияни от ревюта на клиенти и мнения на приятели в социалните мрежи преди да вземат решение за посещение на ново място или просто, когато се чудят къде да отидат, да имате разумно обмислена и приложена стратегия за социални мрежи става съществено за всеки ресторант, бар или заведение.

В това кратко ръководство за маркетинг в социалните мрежи за заведения ще обсъдим:

 • Какво изпускате, ако не сте в социалните мрежи
 • Как да настроите профилите си за привличане на повече клиенти
 • Какво означава да създавате релевантно съдържание
 • Маркетинг стратегии за напреднали
 • Анализ на резултатите и оптимизация

 

Можете ли да си позволите да НЕ бъдете в социалните мрежи?

Според проучване, направено от Sprout Social, 75% от клиентите поръчват продукт, защото са го видяли в социалните мрежи. 60,7% от тях имат нужда да видят публикации от компанията между 2 и 4 пъти преди да са готови да направят покупка.

Това означава, че ако не сте видими и активни в социалните мрежи губите огромен брой клиенти, които биха дошли при вас.

В обратния случай, когато имате ресторант или заведение и използвате релевантно съдържание, имате правилно подбрани таргет групи и прилагате силата на Facebook рекламата, пред вас буквално няма ограничения. Малко по-надолу в тази статия ще посочим няколко примера за подходящо съдъражние, което можете да споделяте в социалните мрежи.

Как да привлечете повече клиенти в ресторанта, бара, кафето си с маркетинг в социалните мрежи

 

Настройте профилите си така, че да бъдете атрактивни за клиентите си преди още да са дошли при вас

Ако сега строите онлайн присъствието си или вече имате профили, проверете дали основната информация за бизнеса ви е видима и лесно достъпна. Когато говорим за ресторант или бар, най-важните неща, които търсят вашите потенциални клиенти са: часове, в които работите; локация; меню; Колкото по-лесно се ориентират клиентите ви, толкова повече от тях ще привлечете. Тук трябва да добавим, че наличието на уебсайт също играе важна роля за доброто ви представяне и лесното откриване онлайн.

 

Използвайте About частта във Facebook и Bio-то в Instagram, за да таргетирате идеалните си клиенти с няколко думи и да им дадете достатъчна информация, за да поискат да ви посетят.

Как да привлечете повече клиенти в ресторанта, бара, кафето си с маркетинг в социалните мрежи

Facebook страниците имат много добре разработени опции за основната ви информация, които при първи клик ще покажат на потенциалните ви клиенти кога работите и как да ви открият. Когато посочите адреса си, социалната мрежа ще генерира динамична карта, чрез която те могат да достигнат до вас без усилия.

 

Във Facebook има и още опции, от които можете да се възползвате. Ето някои от тях:

 • Добавете Book now бутон, ако приемате резервации
 • Качете менюто си в страницата
 • Посочете типа кухня, която предлагате в ресторанта си
 • Добавете допълнителни пояснения, които ще увеличат таргет групата ви още повече. Например: подходящо за деца, подходящо за групи, събития или доставки до дома. Тези допълнения зависят изцяло от това, което предлагате още на вашите клиенти.
 • Позволете на клиентите си да оставят ревюта на страницата ви – въпреки че тази опция плаши много собственици на бизнес, дори негативните ревюта ще ви бъдат полезни, защото клиентите ви ще ви посочат слабите места и ще ви покажат в каква посока трябва да работите за подобрение.


alt=“Как да привлечете повече клиенти в ресторанта, бара, кафето си с маркетинг в социалните мрежи“ width=“650″ height=“467″ />

Използвайте различни локации

Във  Facebook можете да добавите повече от една локация, ако имате верига от заведения под едно име. Не е нужно да правите различна страница за всеки адрес. Просто ще имате страници от типа „Локация“, които са обединени под името на основната страница. Тази настройка може да бъде сложна, ако не сте запознати в работата в Business Manager, но за съжаление е достъпна само от там.

 

Какви са ползите от наличието на всички локации в страницата ви?

 • Клиентите ви лесно ще откриват най-близката за тях локация
 • Ще имате ревюта за всяка отделна локация
 • Можете да използвате съдържанието, което самите клиенти създават и да го публикувате на основната си страница

 

Създавайте релевантно съдържание

Достигнахме точката, която има огромна тежест при маркетирането на ресторанти и барове – съдържанието. Това включва снимките, видеата ви и думите, които използвате.

Как да привлечете повече клиенти в ресторанта, бара, кафето си с маркетинг в социалните мрежи

 

Ангажиращи срещу Продажбени

В проучването, което посочихме в началото са открили нещо интересно и напълно очаквано. Но повечето брандове грешат точно тук. Твърде много промоционални постове. Няма по-дразнещо нещо за вашите клиенти от ежедневни промоции и продажби с всяка дума и всяка снимка. По този начин НЕ изграждате доверие, нито карате хората да ви харесват. Напротив, ще ги принудите да кликнат Unlike, Unfollow и никога да не дойдат при вас отново.

Повечето промоционални постове традиционно говорят за намаления или конкретен продукт. Това е същото като да имаш на гости някой, който не спира да говори за себе си. В един момент цялата група започва да го игнорира и едва ли ще бъде поканен отново. От друга страна, ако този човек започне да задава въпроси и да се интересува от другите хора на масата, те автоматично ще започнат да го харесват. Принципът е същият. Въпреки че сме еволюирали и използваме невероятни технологии, ние хората си оставаме същите.

Харесването и непоносимостта работят по същия начин и в социалните мрежи. Просто проявете внимание към аудиторията си.

Това не означава, че не трябва да правите промоционални постове. В крайна сметка искате да привлечете клиенти. Именно тук идва силата на съдържанието, което ВИЕ създавате за бизнеса си.

Как да привлечете повече клиенти в ресторанта, бара, кафето си с маркетинг в социалните мрежи

 

Направете продуктово позициониране и пресъздавайте емоции и усещания

Вие сте в бизнеса на забавлението и приятното време заедно. Споделени храна и напитки, споделени моменти на хора и истински емоции. Хванете ги и разкажете за тях. Както споменахме в началото, в Instagram се генерират милиони снимки с храна всеки ден. Разгледайте ги и потърсете вдъхновение за своя бизнес. Направете стратегия за публикуването на съдържанието и думите, които ще използвате към всяка снимка. Имайте предвид, че трябва добре да познавате таргета си, за да говорите на техния език. Така ще ги накарате да ви харесват още повече и ще споделят съдържанието, което правите. Това в социалните мрежи играе ролята на препоръка от уста на уста.

Ето няколко примера за съдържание, което можете да публикувате в социалните мрежи:

 • Задавайте въпроси – тук сте за да разговаряте с феновете си. Не само да говорите, а и да слушате какво искат да ви кажат те.
 • Ястия или напитки, които искате да представите – разкажете какво има в тях, защо са специални, какво усещане носят.
 • Момент, който клиентите преживяват при вас – това могат да бъдат популярните flat lay снимки с изобилна закуска например, зависи какъв е вашия фокус.
 • Добавете хора – ние сме хора и сме привлечени от хора. Направете снимки или кратки клипчета, които показват различни типве комапнии при вас. Ако например снимате момичета, които си прекарват страхотно на моминско парти във вашия бар, със сигурност ще привлечете и други момински групи, търсещи същото усещане.
 • Препоръки от доволни клиенти – публикувайте ги от време на време на страницата си. Те ще стоят там и ще привличат нови и нови клиенти. Ако имате уебсайт, препоръчваме да ги публикувате и там.
 • UGC (user generated content) – когато имате ресторант или бар е абсолютно неизбежно хората да се снимат при вас. Още повече, през 2018 г. снимките се правят за социални мрежи, със желание за споделяне. Накарайте клиентите си да се чувстват специални като ги публикувате на основната си страница.

В нашата практика имаме много примери за това, но най-показателният е за бранд, който продава луксозни булчински рокли. Когато започнахме работа с тях, имаха затруднения. Булките ги харесваха, но не искаха да платят толкова за рокля. Започнахме да правим Facebook маркетинг, следвайки една от нашите стратегии в агенцията и добавихме по-голям процент UGC (т.е. снимки, и думи, които те самите са изпращали). Разказвахме историите така, все едно сме били на сватбата. Отнасяхме се към булките така, сякаш са най-близките ни приятели.

Какво се случи само след няколко месеца?

Продажбите се повишиха. Но защо?

Оказа се, че булките нямат търпение да публикуваме тяхната сватба на страницата и това ги кара да искат роклите още повече. Цената спря да бъде съществен фактор. Те търсеха уникалното преживяване и след това споделянето му в официалната страница на салона.

Помислете как и вие можете да дадете това уникално усещане на хората, които ви посещават.

Публикувайте в подходящо време

Времето за публикуване е важно и трябва да бъде съобразено със съдържанието. Ако предлагате обедно меню например, в 11:00 сутринта е идеалното време да публикувате какво имате. Ако предлагате алкохолни коктейли, изкушете хората с тях, когато работния ден е на привършване.

Помислете какво съдържание подготвяте и кога би било най-добре да публикувате. Този съвет е особено валиден за Instagram, защото тук все още има органичен трафик. Когато говорим за Facebook, където безплатно вече не можем да достигнем почти никой, можете да публикувате и по друго време и да настроите реклама. В зависимост от криейтива на рекламата ви, помислете кога е най-подходящо да я виждат потенциалните ви клиенти.

Възползвайте се от рекламата с гео локация

За заведения, този тип реклама работи много ефективно. Можете да таргетирате потенциални клиенти от вашия град, вашия квартал или дори такива, които пътуват до града ви в момента. Това можете да направите през рекламния панел на Facebook. Ако все още използвате Boost post, не го правете. Така губите доста пари без това да има възвръщаемост.

 

Стратегии за напреднали

Когато говорим за маркетинг в социалните мрежи, можем да излезем много извън рамките на познатото и да бъдем креативни.

Поканете известен готвач или барман в ресторанта си и направете събитие от това.

Така не само ще привлечете клиенти, но ще се възползвате от влиянието на този човек. Изключително вероятно е преди да дойде при вас, този човек да сподели в своите социални мрежи за това гостуване. По този начин ще представи ресторанта или бара ви пред своята аудитория и ще ви препоръча. А вие ще си спечелите нови последователи и клиенти не само за една вечер, а дългосрочно. Ако сте смели и отворени към експеримент можете да си партнирате с други заведения. Това се нарича крос промоция и на практика означава изгодна и за двете страни реклама за обмяна на последователи и клиенти.

Поканете инфлуенсърите

Вече и в България се набюдава нарастващото влияние на интернет инфлуенсърите. Те са блогъри, влогъри и инстаграмъри, които са известни личности с огромно влияние. Те сами са станали известни чрез съдържанието, което създават и хората, които ги следват и имат пълно доверие в тях. Ако сте избрали подходящ инфлуенсър и направите добра кампания заедно, той ще ви донесе много нови клиенти. Почти всичко, което инфлуенсърите препоръчват, започва да се купува.

Тук е много важно да уточним, че инфлуенсърите НЕ са безплатни. Рекламата при тях струва пари и ако искате добри резултати, не се опитвайте да ги „купите“ с безплатна вечеря.

 

Направете Live предаване

Последните промени в алгоритъма на Facebook дадоха приоритет на Live видеата. Използвайте ги, но разумно. Дайте интересно съдържание на потреботелите. Можете да им покажете колко е готино при вас в събота вечер или главният ви готвач да им разкаже за тайната си подправка. Въпрос на креативност е.

Направете обстановката при вас Instagramable

Хората обичат да се снимат и да споделят в социалните мрежи. Представете им интериор, който да ги вдъхновява да се снимат и да искат да се снимат навсякъде. Това малко усилие ще ви даде огромно предимство, защото ще си спечелите хиляди препоръки от посетилите ви клиенти.

 

Анализирайте и Оптимизирайте

След всички усилия, които сте положили за създаване на съдъражие и ангажиране с клиентие ви е време да погледнем цифрите. Това е най-важното нещо, когато управлявате бизнес.

Точно колко клиенти са ви донесли социалните мрежи ще бъде трудно за измерване, но можете да проследите други показатели:

 • Колко се е покачила фен базата ви – това са хората, които са видяли съдържанието ви и са ви харесали или последвали. Те са на етап, в който сериозно обмислят да ви посетят.
 • До колко хора сте достигнали – това са всички хора, до които вашата реклама и публикации са достигнали за периода, който анализирате. С Facebook реклама това обикновено са хиляди, дори десетки хиляди потребители, в зависимост от таргета и бюджета за реклама.
 • Колко запитвания сте получили.
 • Колко резервации идват през Facebook или с промо код, който сте дали за използване само в Интернет.
 • Колко се е увеличил оборотът ви.
 • Какви са препоръките от страна клиентите ви към вас.

 

Имайте предвид, че за да заработи ефективно една стратегия са нужни поне 6 месеца целенасочени и постоянни усилия. Една реклама няма да ви доведе до добри резултати. Но маркетинг и реклама в продължение на 6 месеца могат да променят бизнеса ви.

Когато сте наясно с очакванията, бюджета, стартегиите и цифрите, които показва анализа, ще знаете как да оптимизирате така, че да спечелите повече. И тук не става въпрос само за оптимизация на реклама, а и на самия ви бизнес.

Ако нямате време или знания сами да управлявате интернет маркетинга на вашия бизнес, свържете се с нас. Ние ще ви предложим най-доброто решение според целите ви.

Последвайте ни в Instagram и YouTube за повече полезна информация.

No Comments

Post a Comment