fbpx
9 фактора, които определят успеха на всеки бизнес в Интернет
3925
post-template-default,single,single-post,postid-3925,single-format-standard,theme-pitchwp,select-core-1.3.1,woocommerce-no-js,pitch-theme-ver-3.1,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,grid_1300,side_menu_slide_from_right,vertical_menu_with_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,columns-4,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Успешен бизнес в Интернет? Ето какво ви е необходимо!

9 фактора, които определят успеха на всеки бизнес в Интернет

Искате да имате бизнес в Интернет или вече управлявате такъв?

 

Каква е истината за онлайн бизнеса и защо повечето хора го разбират погрешно и това ги води до грешни очаквания и големи загуби или пропуснати печалби

 

В днешно време много собственици на бизнес виждат огромния потенциал, който предлага Интернет за достигане до милиони потребители по цял свят. Или ако не в света, то поне до хиляди потенциални клиенти в България.  Чрез Интернет преминаваме границата на физическия обект, квартала, града и достигаме до всички потенциални клиенти на територията, която сме определили.

Въпросът, който си задават повечето собственици на бизнеси в момента е „Как“.

До скоро Facebook работеше за всички БЕЗПЛАТНО. Но с многократните промени в алгоритъма ситуацията се промени. Ако обърнем поглед към Google, там срещаме други предизвикателства.

Панацея ли са Facebook и Google и има ли „продаваща реклама“?

НЕ. Всеки от каналите работи като част от маркетинг микс и „продаваща реклама“ няма. Има стратегия, бюджет, тест и оптимизация. В рекламата няма гаранции.

Но има куп фактори, които определят успеха или провала на всяко подобно бизнес начинание. Тава са фактори, за които собствениците на малки бизнеси много често не са чували. А когато ги обясним, трудно разбират ефекта им.

Решихме да напишем тази статия за всеки, който влезе в нашия сайт за полезна информация. Тя е за теб, ако искаш да продаваш или вече продаваш онлайн, но нещо не върви и си объркан.

За съжаление през последните години много хора спекулираха с ефекта на социалните мрежи и създадоха грешни очаквания.

В този блог пост ще посочим какви са важните фактори, които определят успеха или провала на всеки бизнес в Интернет и как можете да работите за успех като минимизирате грешките.

Успешен бизнес в Интернет? Ето какво ви е необходимо!

Какво ви е необходимо, за да продавате в Интернет, от България или всяко място по света

Няколко са основните неща, които трябва да предвидите в самото начало. Ако някое от тях ви липсва, трябва да планирате в най-кратки срокове да го добавите.

Ако обърнахте внимание, споменах думата „планиране“. Не е случайно. В бизнеса и маркетинга стратегията и планирането са съществени. Трябва да бъдеш много наясно какво целиш. Според целта да определиш стратегията си. На база на нея да определиш инструментите. И накрая да начертаеш план за действие.

Ето какви съставки ще ви бъдат необходими:

 1. Бранд (име, лого, визия)
 2. Бизнес стартегия
 3. Уебсайт
 4. Маркетинг бюджет
 5. Профили в социалните мрежи
 6. Email списък
 7. Съдържание
 8. Стретегия за растеж – как ще поемеш твърде много поръчки
 9. Стратегия за спад – как ще се справиш с потенциални загуби

Успешен бизнес в Интернет? Ето какво ви е необходимо!

 

1. Каква е ролята на бранда и защо ви трябва

Дори да започвате сега, важно е да определите как ще се казва и как ще изглежда вашият бранд. Причината е проста. Започнете ли да рекламирате, хората ще запомнят специфичните елементи – лого, цветове, послания. Всяка дума, снимка, видео, статия, сайтът ви, всичко ще работи за вашата бранд идентичност.

Ако вече се питате какъв е смисълът в това, веднага ще отговоря.

Инвестицията в бранд е дългосрочна. Често скъпа. Но резултатите, които носи, се измерват през годините напред.

Грешката, която правят повечето собственици на бизнес, е да се съсредоточат в краткосрочните продажби на един продукт, защото печалбите се виждат бързо и да не инвестират в бранд. По този начин продажбата на всеки следващ продукт ще бъде много трудна.

Ако инвестирате в бранд обаче, след време ще продавате без проблем всеки продукт, защото хората ще имат доверие във вас.

Има хиляди брандове, които можете да вземете за пример. Аз ще посоча пример с наш клиент. Той продава козметични продукти и бизнесът му се брандира през последните 5 години. Инвестира не само в търсене на бързи продажби, а в устойчивост на марката си.

В един момент той реши да вкара два напълно нови продукта в електронния си магазин. Отне ни много малко време и усилия за реклама, за да започнат да се продават.

Имаме и клиенти с брандове, за които никой не беше чувал. Случвало се е при такива бизнеси да минат 6 месеца в интензивна онлайн реклама преди да започнат да идват продажби.

Сами виждате разликата, а примерите са много.

 

2. Бизнес стратегия

Това е едно от основните неща, които липсват на българските бизнеси. Повечето ни малки бизнеси са направени от занаятчии и търговци. Те никога не са се занимавали с бизнес стратегии. За съжаление пропускат факта, че това малко усилие може да умножи оборотите им и да разшири бизнеса в пъти.

Важно е да знаеш какво целиш и как да го постигнеш. Важно е да го знаеш в цифри.

Няма да ви посъветвам да следвате шаблон за писане на бизнес стратегия. Аз самата също не харесвам тези шаблони. В началото на всяка година ние правим стратегията си в CopySocial. Всеки месец я обновяваме на база промените, които настъпват.

Ако ми позволите да ви дам съвет, той е такъв – начертайте пътя до целта и бъдете гъвкави, защото условията се менят всеки ден. Но винаги дръжте посоката в ума си, за да знаете какви действия да предприемете.

 

3. УебсайтУспешен бизнес в Интернет? Ето какво ви е необходимо!

Стигнахме и до активите. Започвам с уебсайта. Той е дигиталният пъп на вашата организация. Тук е мястото, където посрещате нови потенциални клиенти и представяте услугите/ продуктите си пред тях. Тук я мястото, където давате безплатна информация, позволявате на клиентите да се свържат с вас и събирате всички онлайн активи на едно място. Най-ценното е, че вие притежавате това място.

Дали може без уебсайт? – отново често задаван въпрос.

Няма да кажа директно не. Ще кажа, че не е желателно. Ако сте в етап на валидиране на идея и искате да тествате пазара, да опипате почвата преди да инвестирате, направете Facebook страница, опишете всичко и направете реклама, за да видите как ще отговорят хората.

Но да нямате сайт дългосрочно – това е самоубийство.

Знаете ли какво ще стане с Facebook след година? Знаете ли дали няма да ви изтрият страницата?

Това е валидно и за бизнесите, които се развиват само в Amazon, Ebay и Etsy.

Ако целият ви бизнес се основава на това, все едно строите къща в плаващи пясъци.

Уебсайтът е ваш и вие контролирате всичко, което се случва на него. Освен това рекламата ще ви бъде много по-изгодна. Причините за това са много, но ще ги обсъдъм в друга статия.

 

4. Маркетинг бюджет

Една от огромните грешки на българските собственици на бизнес е, че инвестират маса пари в сайт и стока или производство и точно, когато всичко е готово, се оказва, че не могат да достигнат до клиентите си, защото са изхарчили парите.

Какво правим тогава?

Имате всичко и няма кой да го купи. Това е все едно да направиш страхотен магазин на Витошка, да продаваш супер продукти и заключиш вратата и закриеш витрините с тъмни щори.

За съжаление в България все още малко хора разбират ролята на маркетинга и определено не отделят бюджет за това. Има и нещо по-лошо – когато решат да инвестират в него за известно време, вдигнат се оборотите, те решават, че могат и сами, за да спестят такса към агенция или персонал. Започват да правят реклами без да имат нужните знания и в резултат провалят брандинга, намаляват оборотите и се приближават до фалит.

Именно затова трябва още в началото да предвидите бюджет за маркетинг в стратегията си. Ще ви се наложи или да наемете хора, които го правят, или сами да се научите. Но не го пропускайте, защото така се обричате на провал.

 

5. Профили в социалните мрежи

Мисля, че вече на всички е ясно, че социалните мрежи привличат потенциални клиенти, които да видят какво имате да им предложите. Но само профили не са достатъчни. Трябва още от самото начало да изберете в кои социални мрежи ще инвестирате време и пари и да предвидите какво и как ще правите в тях. Тук ще спомена и рекламата. Органично достигане почти няма в момента. Тук се намесва съдържание (снимки, видеа, послания, релевантни за всяка социална мрежа, защото са различни), реклама и вече мога да добавя инфлуенсър маркетинг, който се развива с пълна сила и в България. Социалните мрежи ще обсъждаме подробно в други статии и видеа тук и в нашия YouTube канал, тъй като това е и основния фокус на нашия екип.

6. Email списък

Това е вторият ви собствен актив след уебсайта. Вие имате собственост върху него за разлика от последователите ви във всяка социална мрежа. Абонатите в email списъка ви ще си останат ваши, независимо дали някоя от социалните мрежи ще изчезне. До тях вие винаги можете да достигате. Има разбира се и проблеми като open rate на имейлите, кликаемост и процент продажби. Именно по тази причина email маркетингът е отделно направление в интернет маркетинга и цели компании насочват дейността си към неговото развитие. Ако имате електронен магазин задължително трябва да събирате собствен имейл списък. Ако не го правите изпускате продажби за хиляди левове.

Голямата полза на email маркетинга е, че клиентите са си ваши и няма да се налага да плащате за реклама отново и отново, за да достигате до тях. Както и на другите места, тук също ви трябва стратегия. И най-важното – трябва да обгрижвате хората в списъка си като ваши приятели. Не се опитвайте да им продавате с всяко послание. Опитайте се да им помагате да решат пробелмите си и ще спечелите. Не само днес, а и утре, и всеки следващ ден.

Успешен бизнес в Интернет? Ето какво ви е необходимо!

 

7. Съдържание

Каквото и да започнете да правите онлайн, имате нужда от съдържание. Не знам дали го осъзнавате, но онлайн думите и визуалното съдържание са вашите продавачи.

Няма спор, че Интернет е най-мощната машина за продажби измисляна някога. Всеки ден се харчат милиарди долари онлайн и всеки иска парче от този пай. Ето какво правят грешно повечето онлайн търговци:

 • Имат супер идея за продукт или бизнес
 • Планират внимателно всичко, дори се зариват с количества в складове
 • Инвестират куп пари в страхотно изглеждащ уебсайт

Правят всичко и никой не вижда какво имат. Уебсайтът им е като призрачен град и никой не чува за него.

Какво се обърка? 2 неща – неправилни думи и липса на трафик, т.е. хора, които да видят какво продавате.

Ако погледнете някоя от продуктовите страници на сайтове, които продават техника, ще видите, че всяка страница е отделен landing page за продукта, където клиента има цялата нужна информация, за да вземе решение за покупка. Тук има ползи, характеристики, дори цял абзац с текст, който пресъздава емоция.

Има различни начини да пишете съдържание. Има книги, които да ви научат на това. Има и хора, които можете да наемете да ви свършат тази работа.

Тук трябва да уточня, че съдържанието не свършва в сайта. То е и в блога ви, където давате безплатна информация. Пише се и в профилите ви в социалните мрежи. Ще го видите и в email кампаниите си. Ако правите видеа, това също е съдържание, както и снимките ви.

Всяка дума, която излиза от името на бизнеса ви, гради бранда. Затова не се опитвайте да продавате с всяко послание. Клиентите ви нямат нужда от още един продавач. Но имат нужда от човек, който разбира проблемите им и може да им предложи решение.

8. Стратегия за растеж – как ще поемете твърде много поръчки

Интернет рекламата, макар да не е като телевизионна, може да доведе до голям ръст в продажбите. Причината е, че достигате до точните си клиенти и ако сте свършили всичко както трябва, вероятността да имате много поръчки е голяма. При нас неведнъж се е случвало да спрем реклама заради изчерпани количества или дори да анулираме поръчки. Затова трябва да сте готови да реагирате, когато този сценарий се случи.

Това, което правим ние е да планираме кои продукти ще се рекламират и от кои какви количества има. На база на рекламния ни опит през годините сме напълно нясно каква реклама да направим и с какъв бюджет, за да постигнем целта. В някои случаи това може да бъде максимизиране на продажбите на популярен продукт. В други е брандиране на напълно нов. В трети е изчистване на количества и т.н. С всяка реклама трябва да знаете какво искате да постигнете, колко да инвестирате и как ще го направите. Именно по тази причина трябва да познавате аудиторията си, за да и дадете правилните послания. Тук отново опираме до думите и копирайтинга.

Успешен бизнес в Интернет? Ето какво ви е необходимо!9. Стратегия за провал – как ще се справите със загубите

В бизнеса има и възходи, и падения. Пътят не е никога прав. Твърде големият растеж е проблем, както е всеки спад. Има месеци, понякога последователност от месеци,  в които нещата вървят надолу. Това може да бъде предизвикано от изключително много фактори – технически, политически, икономически, сезонни или чисто човешки. Това, което се вижда на пръв поглед е спадът. Въпросът е защо има спад и какво трябва да се направи, за да се върнем в растеж. Когато намерите причината защо, ще знаете какво действие да предприемете.

Има ситуация, в която хората може да не искат продукта ви повече. И вие трябва да сте готови за това. Ако сте емоционално обвързани с продукта си, ще ви бъде трудно. Съветът ми е да държите емоциите настрана, когато става въпрос за бизнес.

Ще ви дам един пример за това. Спомняте ли си времето, в което беше много модерно да имаш уокмен? Всички ги искахме. След това дойдоха CD плейърите. И тях ги искахме. А когато ги поискахме, никой не искаше уолкмен. След това дойдоха MP3 плейърите, които заместиха CD плейрите. Пак всеки си носеше в джоба и тази джаджа. Докато не дойде една, която унищожи всички предишни – смартфонът.

Трудно е да се бориш срещу това, което иска клиентът. И най-вече срещу това, за което той плаща. По-добрият подход е да следиш какво иска клиентът ти и да се стараеш да му го предоставиш. Как да определиш желанията на клиента ще обсъдъим във видео в YouTube канала съвсем скоро.

Ако тези неща до сега ви се сториха много или сложни, затегнете коланите, защото бъдещето вече се случва на Запад и бизнесите, които не успеят да се адаптират към новата среда най-вероятно ще фалират. От друга страна, ако сте готови за промяна и разбирате смисъла и потенциала в нея не само няма да имате пробелми, но и ще спечелите много от това.

Идват изкуствен интелект, big data и още редица технологии, които ще улавят поведението ни във всеки един момент, за да ни доставят най-доброто с performance реклама. Няма да задълбавам, защото тази статия стана доста дълга.

В блога на CopySocial и в нашия YouTube канал ще публикуваме полезно безплатно съдържание за развитието на онлайн бизнесите и интернет маркетинга в момента и ситуацията в България. Последвайте ни, ако искате да получавате тази информация:

YouTube

Instagram

No Comments

Post a Comment