Ключът към добрата Facebook™ реклама: Започни да ТЕСТВАШ
3848
post-template-default,single,single-post,postid-3848,single-format-standard,theme-pitchwp,select-core-1.3.1,woocommerce-no-js,pitch-theme-ver-3.1,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,grid_1300,side_menu_slide_from_right,vertical_menu_with_scroll,woocommerce_installed,blog_installed,columns-4,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
testing

Ключът към добрата Facebook™ реклама: Започни да ТЕСТВАШ

Има няколко въпроса свързани с Facebook реклама, които аз и Ани често чуваме от хората, с които работим.

 • Трябва ли да да използвам един тип реклами повече от друг?
 • Да изполвам ли автоматично бюджетиране (bidding) или да настройвам цената на клик?
 • По-добре ли е да използвам дневен бюджет или бюджет за целия период на рекламиране?

Това са само част от въпросите, на които повярвайте ми ТОЧЕН отговор няма. И не защото не искаме да ви кажем, а защото всичко е строго индивидуално. Сигурна съм, че ще попитате „Защо“. Защото всеки бизнес е различен и това, което работи при едни, може да не работи при други. Представете си, че имате ресторант. Той няма да се рекламира, както се рекламират дрехи – логично.

Два различни бизнеса с коренно различни стратегии, послания и реклами.

Никога не можеш да си на 100% сигурен, какво точно ще е най-доброто преди да си ТЕСТВАЛ. Трябва да намериш точната визия и начин на комуникация, която да работи за теб, и това става посредством тестване.

CopySocial: Ключът към добрата Facebook реклама

Защо по-голямата част от хората НЕ ТЕСТВАТ?

Истината е, че повечето от тях се страхуват. И затова има няколко причини:

 1. Липса на увереност

По-голямата част от хората, които използват Facebook реклама за бизнес са начинаещи или средно напреднали. Малко са хората, които наистина са наясно с това какво правят и как да го направят по най-добрия начин.

В резултат на което възникват въпросите: Трябва ли да правя реклами на типа на Google рекламите? Какви точно са правилата за рекламиране във Facebook? Какво мога и какво не при рекламирането?

Всичко това е нормално, защото преди да „пуснеш рекламата във Facebook” се изискват повече усилия и знания, отколко си мислиш. Да, изглежда лесно, но когато трябва да намалиш цената на клика и да привлечеш клиенти задачата става все по-сложна.

 1. Не си сигурен, какво работи и какво не

Няма и как да бъдеш, ако не си тествал. Има погрешни схващания, че съществуват готови шаблони и магически формули, с които да започнеш да печелиш от 2-рия ден с Facebook реклама. Е, няма такива!

Повечето хора не искат да губят пари и мислят, че вече има наложени „преки пътища“, с които успехът е гарантиран. Само че отново всичко се свежда до персонализирането и различията в бизнесите. Ето че  Думата ТЕСТ отново излиза на преден план. Използвай я, за да бъдеш сигурен какво точно работи и какво не за твоя бизнес.

 1. Не искате да губите пари

Това може би е водещият фактор. Разбирам, никой не иска. Понякога ограниченият бюджет, с който разполагате ви стряска и не ви се иска да рискувате… и без това е малък. Но замислете се, ако го разпределяте правилно и тествате, дали няма да стигнете до правилните отговори?

НЯМА НИЩО ПО-ДОБРО ОТ ОПИТА!

Не се страхувайхте да опитвате и го правете с уводолствие, само така ще стигнете до верните отговори. За да намерите правилната формула за вашия бизнес на първо място трябва да експериментирате със себе си.

test-marketing

 

Ето няколко неща, които трябва да пробвате…

 1. Тествайте различни кампании

Чудите се кое е по-добре – да направите Facebook реклама за website click или за conversions. Отговорът е: ЗАВИСИ!

Моят съвет е да направите кампания за всяко нещо, което искате да тествате. Резултатите ще се различни и ще ви дадат посока за това, върху което да се фокусирате.

Най-малкото ще се научите да създавате реклами и ще свикнете с особеностите на всяка една.

 1. Тествайте разлини опции за bidding

Трябва ли да оптимизирам кликовете и импресиите? Трябва ли ръчно да настройвам bidding или по-добре е да бъде автоматично настроен?

Отговорите на тези въпроси отново се крият в експериментирането. Както казах и по-горе, няма универсална истина.

Настройте различни рекламни сетове и вижте, кое работи по-добре!

Ръчният биддинг ние препоръчваме най-вече за скалиране. Това означава, че сте тествали различни хипотези, разбрали сте коя реклама ви връща най-много приход и сте си направили математиката. Сега, ако искате да надвиете конкуренцията, направете ръчен бид, който да каже на Facebook, че сте готови да платите цената Х, за да получите клик.

Най-лесно можете да си го представите така – ако продавате продукт за 100 лв. И печелите 50 лв. от него, колко можете да инвестирате в реклама. Да кажем, че можете да вложите 20 лв. в реклама за реализирана продажба. Това може да означава, че имате таргет аудитория от качествени купувачи и сте решили да биднете 5 лв., за да получите трафика преди всички конкуренти. Съответно, ако статистиката покаже, че всеки купувач ви струва 10 лв. за придобиване, супер. Но ако ви струва 30 лв., това надвишава бюджета и вече не е рентабилно.

Именно тук идва анализа на резултатите и оптимизацията на рекламите.

Ако тепърва стартирате с Facebook реклама или не сте напълно наясно как точно да я използвате, по-добре се доверете на Facebook да оптимизира бюджета ви автоматично.

 1. Тествайте разположението на рекламите

Позициите на рекламите също имат своето значение – дали ще се показват във feed частта, в дясната лента, в месинджър, в партньорските мрежи или в Instagram.

Създайте няколко кампании и тествайте тяхното разположение. Със сигурност ще добиете представа как влияят едните и как другите и ще прецените кое разположение ви носи по-добри резултати. А тези, които не се представят добре, да изключите.

 1. Дневният бюджет ли е по-ефективен или бюджет за цялата кампания

Тук отново ще трябва да направите няколко различни кампании с различно бюджетиране, за да видите как се разпределя бюджета и кое е по-ефективно.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО винаги слагайте начална и крайна дата на своите реклами, за да може да ги контролирате. И проверявайте по два пъти какво сте написали, за да бъдете сигурни.

 1. Тествайте различни типове съдържание

Това се прави в зависимост от целта на вашата кампания. Ако искате да ангажирате аудиторията си, използвайте снимки, видеа и съответните послания към тях. Ако искате да привличате трафик в сайта си използвайте визуализиран линк за директен клик. Можете да тествате и с текстов линк към снимка или видео. Тествайте, докато не видите резултатите, които очаквате.

Открийте най-добрият начин, който работи за вас!

Процесът на тестване е най-доброто дългосрочно решение, което може да вземете. Няма как да сте сигурни без да сте пробвате, нали?

И тук не става въпрос за хиляди похарчени левове, става дума за тестов бюджет!

Все пак сте решили да рекламирате, той трябва да е предвиден в плана ви! Започнете с малки суми по $10 за 3 дни и вижте резултата.

Във Facebook статистиката, цифрите казват много и ви показват следващите стъпки за действие.

Ваш ред е!

Desislava Cherkezova About the author
No Comments

Post a Comment